Beneficiile decorării cu muşchi şi licheni stabilizaţi

Decorarea spațiilor interioare cu licheni și mușchi stabilizați este tot mai des intâlnită în prezent în România într-o proporție mai mare la nivelul companiilor, dar și în cazul locuințelor personale pentru decorarea sufrageriilor, dormitoarelor sau a băilor cu tablouri de licheni realizate de artiști florari.

Pe lângă rolul unui design verde, natural, folosirea de licheni decorativi are și numeroase avantaje pe care le vom discuta detaliat în acest articol, însă pentru început vom explica procesul de stabilizare al mușchilor și lichenilor.

CE SUNT MUȘCHII ȘI LICHENII STABILIZAȚI?

Dupa ce sunt culeși manual în condiții optime, respectând totodata natura, lichenii și mușchii sunt conservați folosindu-se glicerină sau parafină.
Astfel mușchii și lichenii stabilizați sunt de fapt menținuți într-o stare latentă de repaos, fiind ușor de întreținut, aceștia neavând nevoie de apa sau lumină, folosesc umiditatea din aer în folosul lor pentru a-și menține aspectul.

11 BENEFICII ALE MUȘCHILOR ȘI LICHENILOR STABILIZAȚI

1. MUȘCHII DECORATIVI PURIFICĂ AERUL

Mușchii purifică aerul prin îndepartarea alergenilor precum praful, sporii de mucegai și particulele de polen, menținându-l proaspăt, iar totodată, având un miros specific de pădure, acesta are și un efect odorizant asupra încăperii. Întrucât multe persoane dezvoltă diferite nivele de sensibilitate la acești alergeni, decorarea interiorului cu un panou de mușchi și licheni reprezintă o alegere ideală.

2. LICHENII DECORATIVI CRESC NIVELUL DE PRODUCTIVITATE

Un studiu realizat de Societatea Florarilor Americani împreună cu cercetători de la Universitatea Texas A&M a evidențiat faptul că plantele măresc gradul de creativitate la locul de muncă cu până la 15% în cazul în care acestea sunt plasate în interiorul spațiilor de lucru, în comparație cu spațiile fără plante. Astfel ideea unor panouri de mușchi și licheni decorativi sau a unor aranjamente cu licheni este binevenită la locul de muncă.

3. IMPACT PSIHOLOGIC ASUPRA CLIENȚILOR

Companiile care își decorează pereții cu licheni stabilizați și mușchi sau aleg sa își stilizeze logo-ul cu licheni, sunt văzute ca fiind companii “verzi” care sunt împotriva poluarii. Totodata folosirea panourilor de licheni și mușchi decorativi sau decorarea pereților cu tablouri de licheni în cazul lanțurilor de restaurante duc cu gândul la o mâncare și implicit un stil de viața sanatos.

4. MUȘCHII ȘI LICHENII STABILIZAȚI REDUC ZGOMOTUL

Lichenii stabilizați si mușchii sunt un material natural puternic fonoabsorbant, fiind recomandat în placarea pereților pentru a reduce zgomotul produs de traficul din afara clădirii sau de ecoul format între pereți. Este recomandat și pentru mediile cu multe birouri și personal numeros, unde nivelul sunetului este unul ridicat.

5. MUȘCHII DECORATIVI ABSORB PRAFUL DIN AER

În momentul în care respirăm ajungem să inhalăm involuntar și particulele de praf din aer, iar acest lucru poate duce la boli sau disfuncții precum alergii, astm, probleme respiratorii sau chiar cancer pulmonar sau probleme cardiovasculare.
Din fericire la baza acestor mușchi decorativi stă o bacterie care se hrănește prin descompunerea substanțelor organice din aer, acestea fiind absorbite de către mușchi și eliminate din aer.

6. REDUCEREA NIVELULUI DE STRES

Un studiu realizat de Institutul de Cercetare Horticulturală din America a demonstrat faptul ca prezența plantelor la locul de muncă reduc nivelul de stres al persoanelor. Astfel s-a evidențiat o creștere a vitezei de reacție cu 12% în cazul lucrului la calculator, iar prin analizarea presiunii arteriare s-a observat o scădere a presiunii cu până la 4 unități, reieșind faptul că nivelul de stres este unul mai scăzut atunci când există plante în jurul biroului.

7. MUȘCHII ȘI LICHENII STABILIZAȚI MENȚIN PIELEA HIDRATATĂ

În general plantele, dar și mușchii și lichenii stabilizați mențin nivelul de umiditate al incăperii, iar astfel pielea nu ajunge să aibă un aspect uscat, fapt ce ar duce și la o scădere a elasticitații acesteia și deci la o creștere a sensibilității. Totodată grăbește procesul de vindecare în cazul în care există răni la nivelul pielii.

8. PANOURILE DE MUȘCHI ȘI LICHENI DECORATIVI REDUC CHELTUIELILE

Având rol și de izolator termic, panourile de mușchi și licheni decorativi mențin caldura în interiorul încaperilor în sezonurile reci, iar prin acțiunea de transpirație și evaporare în timpul verii se menține un nivel potrivit al temperaturii, întotdeauna în apropierea unui panou de mușchi si licheni stabilizati aerul fiind puțin mai rece. Panourile verzi se pot realiza din licheni vrac  de diferite culori, in cazul nostru aceștia fiind importați din Norvegia.

9. MUȘCHII STABILIZAȚI MENȚIN CONSTANT NIVELUL UMIDITĂȚII

Umiditatea din încăperi poate fi controlată prin intermediul mușchilor decorativi care absorb umiditatea din aer atunci cand este prea ridicată și o elimină când aerul este prea uscat, menținand astfel un nivel între 40% și 60% umiditate.

10. MUȘCHII DECORATIVI SUNT IGNIFUGI

Fiind tratați cu substanțe speciale rezistente la foc, mușchii decorativi dobândesc proprietăti ignifuce, reducand astfel viteza și proportiile unui incendiu.

11. LICHENII ȘI MUȘCHII DECORATIVI AJUTĂ LA ELIMINAREA DIOXIDULUI DE CARBON

Ca orice plante, și mușchii și lichenii stabilizați absorb dioxid de carbon și elimină oxigen în aer, fiind perfecți pentru cladirile din orașele cu trafic auto crescut sau în companiile cu personal numeros. Pentru spațiile largi se pot realiza panouri din licheni vrac stabilizați cu o paletă diversificată de culori astfel încât aceștia să se potrivească perfect cu restul decorului interior.

În concluzie alegerea folosirii panourilor de mușchi și licheni stabilizați în design-ul interior reprezintă o alternativă potrivită atât în ceea ce privește imaginea vizuală a spațiilor interioare cât și rolurile benefice pe care lichenii și mușchii decorativi le au.

Tag-uri

Ce părere aveţi?

Articole asemănătoare

Design interior

Cum poti utiliza lichenii si muschii in designul interior? Iti doresti sa aduci natura în spațiul tău personal, de acasa sau de la locul de